Phillips Academy Andover: Bulfinch Hall

Andover, Massachusetts

 

Client:  Phillips Exeter Academy

Year Complete:  2013

 

Project Team:   Ann Beha Architects, KZLA, Nitsch Engineering

Photography:  Peter Vanderwarker

Contractor:  Consigli Construction, Xquisite Landscaping

 

Bulfinch Hall has served as a dining hall, a gymnasium and now the home of the English Department at Phillips Andover Academy. In conjunction with new classroom addition, a new landscape approach has been undertaken that honors the historic landscape while adding new contemporary features that have a very light impact on the environment. A green roof on the addition prevents an increase of the heat island effect and absorbs stormwater. Large areas of turfgrass have been converted to native meadow. An outdoor classroom is an exterior abstraction of a Harkness Table to allow classes to utilize the site in good weather.